40. OKTOBARSKI SUSRETI U IDVORU

U Domu Kulture ,,Mihajlo Pupin“ u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, održani su 40. po redu Oktobarski susreti, u čast rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina, a pod pokroviteljstvom Matice srpske. Tema ovogodišnjih susreta je ,,Menjamo Srbiju Pupinovim stopama“. Svečanosti je prisustvovala pomoćnica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Nela Milišić.

Tradicionalno, manifestacijom ,,Oktobarski susreti“, od 1979. u Idvoru je započeta afirmacija ovog izuzetnog srpskog genija. Sa željom da se Pupinovo delo približi našem narodu, posebno mladima, čijim stopama idu i današnje generacije nadarene dece, Fondacija ,,Mladen Selak“ objavila je autobiografiju Mihajla Pupina pod nazivom ,,Od pašnjaka do naučenjaka“ u 15.000 primeraka, koja je podeljena školama u Srbiji.

Prisutni su imali priliku da pogledaju film o akademiku Nikoli Hajdinu, a zatim je otvorena izložba arhivalija vezanih za ličnost i delo Mihajla Pupina koji se čuvaju u Rukopisnom odeljenju Matice srpske. Predavanje o Mihajlu Pupinu održala je dr Aleksandra Ninković Tašić, a prezentovana je i knjiga ,,Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920.“ čiji su priređivači Đorđe Lopičić i Miroslav Stanković, u izdanju Gradske biblioteke u Novom Sadu. U okviru susreta otvorena je izložba ,,Pupinov Idvor“ koju je priredio Centar Agora.

Na ,,Oktobarskim susretima“ u Pupinovom rodnom mestu dodeljena su priznanja Fondacije Mladen Selak: Pupinova medalja, medalja za najbolju knjigu o Pupinu, Simićeva nagrada, medalja Tesla Pupin, Selakova Medalja, priznanje Počasni građanin Idvora, Međunarodno priznanje Arhimedos iz Moskve, a uručene su i nagrade Centra za mlade talente iz Pančeva.