40. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У ИДВОРУ

У Дому Културе ,,Михајло Пупин“ у Идвору, родном месту Михајла Пупина, одржани су 40. по реду Октобарски сусрети, у част рођења великог научника Михајла Пупина, а под покровитељством Матице српске. Тема овогодишњих сусрета је ,,Мењамо Србију Пупиновим стопама“. Свечаности је присуствовала помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност Нела Милишић.

Традиционално, манифестацијом ,,Октобарски сусрети“, од 1979. у Идвору је започета афирмација овог изузетног српског генија. Са жељом да се Пупиново дело приближи нашем народу, посебно младима, чијим стопама иду и данашње генерације надарене деце, Фондација ,,Младен Селак“ објавила је аутобиографију Михајла Пупина под називом ,,Од пашњака до научењака“ у 15.000 примерака, која је подељена школама у Србији.

Присутни су имали прилику да погледају филм о академику Николи Хајдину, а затим је отворена изложба архивалија везаних за личност и дело Михајла Пупина који се чувају у Рукописном одељењу Матице српске. Предавање о Михајлу Пупину одржала је др Александра Нинковић Ташић, а презентована је и књига ,,Текстови у америчкој штампи 1912-1920.“ чији су приређивачи Ђорђе Лопичић и Мирослав Станковић, у издању Градске библиотеке у Новом Саду. У оквиру сусрета отворена је изложба ,,Пупинов Идвор“ коју је приредио Центар Агора.

На ,,Октобарским сусретима“ у Пупиновом родном месту додељена су признања Фондације Младен Селак: Пупинова медаља, медаља за најбољу књигу о Пупину, Симићева награда, медаља Тесла Пупин, Селакова Медаља, признање Почасни грађанин Идвора, Међународно признање Архимедос из Москве, а уручене су и награде Центра за младе таленте из Панчева.