40 GODINA ZAJEDNICE INSTITUTA SRBIJE

Svečana akademija povodom 40 godina od osnivanja Stalne konferencije naučnoistraživačkih organizacija, koju organizuje njena naslednica, Zajednica instituta Srbije, održana je danas  u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Svečanosti su prisustvovali i podsekretar pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Svetlana Mihić i pomoćnik dr Sabolč Halaši.

Kada je Savezni sindikat Jugoslavije 1963. godine pokrenuo inicijativu za konstituisanje Jugoslovenske zajednice za unapređenje i razvoj, priključile su joj se, između ostalih, i naučnoistraživačke organizacije, što predstavlja početak udruživanja ovih institucija.

Zajednica, nakon 40 godina postojanja, u svom članstvu ima 65 instituta, koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost u šest oblasti, i to: prirodno-matematičkoj, medicinskoj, tehničko-tehnološkoj, biotehničkoj, društvenoj i humanističkoj.

Zajednicu čine najkompetentnije institucije za istraživanja iz svojih oblasti, a teme kojima se ona bavi obuhvataju propise, konkurse, odnosno pravila koja definišu naučni ambijent, međusobno povezivanje instituta, usklađivanje nabavki i korišćenja opreme i laboratorijskog prostora, nabavke i korišćenje naučnih publikacija, kao i razvijanje međunarodne saradnje i negovanje naučne kritike. Uz stalne konsultacije sa najkompetentnijim gostima od odlučujućeg značaja za naučnoistraživačku delatnost, cilj Zajednice jeste briga o aktivnostima i svim pitanjima važnim za nauku i institute u Srbiji.

Predsednik Zajednice instituta Srbije je dr Duško Blagojević, naučni savetnik iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.