40 ГОДИНА ЗАЈЕДНИЦЕ ИНСТИТУТА СРБИЈЕ

Свечана академија поводом 40 година од оснивања Сталне конференције научноистраживачких организација, коју организује њена наследница, Заједница института Србије, одржана је данас  у Свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду. Свечаности су присуствовали и подсекретар покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић и помоћник др Саболч Халаши.

Када је Савезни синдикат Југославије 1963. године покренуо иницијативу за конституисање Југословенске заједнице за унапређење и развој, прикључиле су јој се, између осталих, и научноистраживачке организације, што представља почетак удруживања ових институција.

Заједница, након 40 година постојања, у свом чланству има 65 института, који обављају научноистраживачку делатност у шест области, и то: природно-математичкој, медицинској, техничко-технолошкој, биотехничкој, друштвеној и хуманистичкој.

Заједницу чине најкомпетентније институције за истраживања из својих области, а теме којима се она бави обухватају прописе, конкурсе, односно правила која дефинишу научни амбијент, међусобно повезивање института, усклађивање набавки и коришћења опреме и лабораторијског простора, набавке и коришћење научних публикација, као и развијање међународне сарадње и неговање научне критике. Уз сталне консултације са најкомпетентнијим гостима од одлучујућег значаја за научноистраживачку делатност, циљ Заједнице јесте брига о активностима и свим питањима важним за науку и институте у Србији.

Председник Заједнице института Србије је др Душко Благојевић, научни саветник из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.