150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СЛОБОДАНА ЈОВАНОВИЋА

Поводом обележавања 150 година од рођења Слободана Јовановића данас је откривена спомен – плоча на кући (Светозара Милетића 29), у којој је 3. децембра 1869. рођен овај чувени академик, правник и историчар.

Спомен – плочу су открили академик Владимир С. Костић, председник Српске академије наука и уметности и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада. Откривању спомен-плоче присуствовао је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и академик Стеван Пилиповић, председник Огранка САНУ у Новом Саду.

На Правном факултету Велике школе и Универзитету у Београду, Слободан Јовановић је предавао као ванредни, редовни и хонорарни професор око четрдесет година (1897–1941), са паузама у време ратова. Био је декан Правног факултета, ректор Универзитета у Београду и председник Српске краљевске академије, председник Српског културног клуба, потпредседник и председник владе Краљевине Југославије.

Слободан Јовановић је објављивао књиге, текстове и приказе из општег учења о држави (филозофија политике и права), уставног права, опште и националне историје, уставне историје, историје политичке филозофије и теорије, политичке и формалне социологије, социологије религије, проучавања књижевности и књижевне и позоришне критике. Један је од оснивача и уредника Српског књижевног гласника (1901–1941).