VODEĆI KINESKI UNIVERZITETI NA UNIVERZITETU U NOVOM SADU

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu danas je održan Seminar o unapređenju saradnje između Kine i Srbije u oblasti visokog obrazovanja. U okviru skupa organizovan je Sajam na kojem se predstavilo 35 visoko rangiranih univerziteta u NR Kini.

Tim povodom pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, pozdravljajući prisutne istakao je da je iz ugla Pokrajinske vlade od ogromnog značaja saradnja Srbije i Kine u oblasti visokog obrazovanja, kao „prirodnog“ partnera naučno-privrednih potencijala naših država.

„Seminar i Sajam visokog obrazovanja Kine i Srbije dobra je prilika za direktnu komunikaciju sa „uspešnima“, šansa za razmenu akademskog osoblja i studenata, a posebno razvoja zajedničkih studijskih programa i naučno-istraživačke saradnje. Neke od koraka već smo učinili, možemo i više. Ako radimo posvećeno i ka uzvišenim ciljevima, možemo čak i do fakultetskih srpsko-kineskih „dualnih diploma“, naglasio je Milošević i dodao da veruje da priznanje koje je ukazano Univerzitetu u Novom Sadu, kao sedištu Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja, neće biti samo u poverenom mandatu od dve godine, nego u trajnoj saradnji naših privrednih, nastavno-naučnih, kulturnih, sportskih i drugih institucija, rukovođeni našim interesima, ali i snažnim prijateljstvom dva naroda.

U okviru Seminara o visokom obrazovanju održane su prezentacije univerziteta iz Srbije i Kine i vođeni su razgovori posvećeni saradnji i aktivnostima izgradnje zajedničkih kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja između Srbije i Kine, a naročito o izazovima i mogućnostima studentske mobilnosti, međunarodnom studentskom servisu, kvalitetu i internacionalizaciji.

Nastavak skup obeležen je Sajmom visokog obrazovanja, u okviru kojeg su se kineski univerziteti predstavili na pojedinačnim štandovima u holu Rektorata. Sajam je predstavljao jedinstvenu priliku za uspostavljanje bilateralne saradnje kroz direktnu komunikaciju sa kineskim univerzitetima, prvenstveno u području razmene akademskog osoblja i studenata na svim nivoima, ali i razvoja zajedničkih studijskih programa, kao i naučno-istraživačke saradnje. U neposrednom razgovoru sa predstavnicima kineskih univerziteta, akademska i šira javnost imala je mogućnost da iz prve ruke dobije informacije o studijskim programima i uslovima studiranja na kineskim univerzitetima, kao i stipendijama za mobilnost akademskog osoblja i studenata.