PROMOVISANA KNJIGA „AVANTURE NA BALKANU 1915“

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević govorila je danas u Arhivu Vojvodine na promociji knjige „Avantura na Balkanu 1915“, nastaloj po istoimenom rukopisu dr Daglasa Dolda, člana ekspedicije američkog Kolumbija univerziteta za pružanje pomoći Srbiji tokom 1915. godine.

Citirajući odlomak iz knjige o boravku 24 mlada Amerikanca na čelu sa dr Doldom u Nišu, koji govori o ratnim razaranjima i potresnim utiscima srpskog stradanja, Miloševićeva je rekla „da objavljivanjem ovih dnevničkih zapisa mi danas iskazujemo zahvalnost njihovoj zemlji za podršku koju nam je tada pružila“.

„Zahvalnosti, naravno, iskazujemo i našem velikanu Mihajlu Pupinu koji je te mlade ljude sa Kolumbija univerziteta pozvao da pomognu njegovom narodu u Velikom ratu. Uz to, i ova knjiga, i prateća izložba koju je Arhiv Vojvodine organizovao, jesu i svedočanstvo jednog vremena i plemenitih ljudi u njemu, koje smo, kao potomci, dužni da poštujemo“, dodala je ona.

Govoreći o knjizi „Avantura na Balkanu“, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kajl Skat je ocenio da je i njeno objavljivanje potvrda dobrih odnosa dveju zemalja i pre ravno jednog veka, a i danas, odnosno putokaz kakvi bi oni trebalo da budu i u vremenu koje dolazi.

O knjizi „Avantura na Balkanu“ danas su govorili i njen priređivač Ljiljana Dožić i dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine koji je njen izdavač.

Promociji knjige prisustvovala je i mr Katarina Kovačević, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.