OTVOREN 7. BALKANSKI BOTANIČKI KONGRES

Sedmi balkanski botanički kongres otvoren je danas u Amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i traje do petka 14. septembra. Kongres je otvorila zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić, koja je istakla da je kongres jedan od najvećih botaničarskih skupova u regionu.

„ Afirmacija naučnih institucija u Vojvodini na međunarodnom nivou je među prioritetima Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost“, naglasila je zamenica Rakić i dodala da će Sekretarijat kroz svoje programe i ubuduće pomagati održavanje ovakvih skupova, kao i rad naučnih laboratorija.

Na Kongresu je prijavljeno blizu 400 saopštenja, a najveći broj učesnika dolazi sa prostora bivše SFRJ, ali ih ima i iz: Mađarske, Bugarske, Slovačke, Češke, Rusije, Rumunije, Turske, Grčke, Irana, Maroka i Nigerije.

Učesnici kongresa imaće priliku da razmene iskustva i čuju informacije o svetu biljaka sa različitih strana sveta i drugih kontinenata.