OTVOREN 13. MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI“

13. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ danas su svečano otvorili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, u Hali “Master”Novosadskog sajma.

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara, Mihalja Njilaša, sredstvima Pokrajnske vlade, koja ove godine iznose dva miliona i osam stotina hiljada dinara, na Sajmu obrazovanja obezbeđeno je prisustvo skoro svih srednjoškolaca iz Vojvodine.

„Ove godine predstavljeno je više od 70 srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine, koje nemaju sedište u Novom Sadu. Na ovaj način stvorena je bogata ponuda srednjih i visokih škola, što srednjoškolcima pruža bolji uvid u mogućnost nastavka daljeg školovanja“, rekao je Njilaš.

Sajam obrazovanja „Putokazi“ trajaće do subote, 10. marta i biće predstavljeno oko 300 profila obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu. Tokom tri dana nastupiće fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, koji će se predstaviti sa oko 400 akreditovanih studijskih programa, kao i tri instituta, srednje škole sa teritorije Grada Novog Sada, privatni univerziteti i visoke škole u Srbiji.  Na Sajam obrazovanja dolaze i gosti iz Slovačke – Državni univerzitet Mateja Bela i 2TM, Slovenija – kompanija koja se bavi posredovanjem u obrazovanju, kao i Kanade.

„ Verujem da smo našim privrednim rastom, zakonskim rešenjima u koje involviramo privredu koja valorizuje studijske programe i aktivnošću Univerziteta, kao i zahvaljujući onima koji su neposredno preko „spin of“ kompanija već uveliko u saradnji sa privredom, otvorili jedno snažnije poglavlje povezivanja nauke, visokog obrazovanja i privrede“ , rekao je na otvaranju Sajma pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.

Teme o kojima će se razgovarati na Sajmu obrazovanja „Putokazi“ biće novine u oblasti obrazovanja u Srbiji, dualno obrazovanje, afirmacija doživotnog obrazovanja. Planirane su stručne tribine posvećene reformama obrazovnog sistema, kao i promocija učeničkih i studentskih udruženja, učeničkih parlamenata i edukativnih centara.

Tokom Sajma obrazovanja Nacionalna služba za zapošljavanje će u petak, 9. marta, u Auli Novosadskog sajma organizovati Sajam zapošljavanja.

Prvog dana, 8. marta, akcenat će biti na javnom zdravlju. Deveti mart će biti posvećen PISA testiranju, uz objašnjenja šta je cilj, kome je namenjeno i kako se sprovodi, a poslednjeg dana Sajma obrazovanja će srednjoškolci iz integrisane srednjoškolske web redakcije Infoholik NS izveštavati o prva dva dana Sajma, a u cilju promocije novog kanala komunikacije za učenike srednjih škola u Vojvodini.