ODRŽAN PRVI SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA BE-OPEN

U Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu održan je danas prvi sastanak, u nizu sastanaka koji će se održati, u okviru projekta BE-OPEN. Reč je o jednom od tri uspešna koordinatorska projekta, kojim rukovodi Univerzitet u Novom Sadu, a koji se finansira iz programa Evropske unije – Erasmus +. Projekat ima za cilj izgradnju kapaciteta u visokoškolskom obrazovanju, a partneri su sve državne visokoškolske institucije u Srbiji, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i četiri visokoškolske institucije iz Evropske unije: Univerzitet u Lajdenu, Holandija, Univerzitet u Udinama, Italija, Univerzitet u Londonu, Velika Britanija i Nacionalni tehnički Univerzitet u Atini, Grčka.
Tim povodom sastanak je otvorila prof. dr Svetlana Mihić, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a sastanku je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara, dr Sabolč Halaši. Podsekretar Mihić pozdravila je goste iz inostranstva i poželela dobrodošlicu na Univerzitet u Novom Sadu i u grad Novi Sad.
„Poštovanje principa Otvorene nauke predstavlja jedan od ciljeva razvoja naučno-istraživačkog rada na Univerzitetima u Srbiji, koji treba da doprinesu jačanju pozicije i prepoznatljivosti univerziteta u nacionalnim i međunarodnim okvirima“, istakla je Mihić.
Projektom BE-OPEN biće definisana strategija o Otvorenom pristupu u nauci, koja će utvrditi korake za obezbeđivanje vidljivosti naučnih rezultata, transparentnosti naučne komunikacije, metodologije istraživanja i prikupljanja podataka.
p1070038jpg